Terugblik

Geschiedenis is verleden tijd. Wat gebeurd is, is gebeurd en komt nooit meer terug. Maar gelukkig zijn er nog veel verhalen, gebouwen en documenten zoals de oorkonden bewaard gebleven. Zij vertellen ons hoe ons verleden eruit zag. Dat is zinvol, omdat we door de geschiedenis te kennen een beter begrip krijgen van de wereld waarin we nu leven.

Zo heb je in deze webquest kunnen ontdekken waar onze gewoonte om belangrijke afspraken op papier te zetten vandaan komt.
Maar de webquest heeft je ook laten zien dat niet alles wat op papier (of internet) staat ook waar is. Helaas zijn er maar al te veel mensen die de waarheid voor hun eigen belang verdraaien. Dat gold voor de middeleeuwen net zo hard als voor de tegenwoordige tijd.
Als je voortaan met een gezonde portie wantrouwen omgaat met de informatie die je leest, ziet of hoort, dan heb je een wijze les voor het leven geleerd!

Trouwens, over waarheid en leugen gesproken... Wat je ook geleerd hebt, is dat je zelf de geschiedenis weer een beetje tot leven kunt wekken. Op basis van een oude oorkonde heb je een filmscript over het verleden gemaakt. Met je eigen fantasie heb je de geschiedenis van die oorkonde kleur gegeven. Jij weet zelf het beste hoeveel waarheid en hoeveel fantasie je in dat verhaal gestopt hebt!