Inleiding

Het geschreven woord is een krachtig wapen. Alle kennis, rijkdom en macht vinden hun oorsprong in taal die met letters of andere tekens op rotsen, hout, papyrus, perkament, papier of computers is opgeslagen.

Jij groeit op in een tijd waarin beeldschermen en boeken niet meer weg te denken zijn. Maar nog niet zo heel lang geleden communiceerden de mensen alleen maar met gesproken taal. Probeer je eens een wereld voor te stellen waarin lezen en schrijven niet bestaan. Dat is haast onmogelijk. Alle techniek, industrie, handel en wetten zijn er tegenwoordig van afhankelijk. En daarmee ook de luxe, vrijheid en vrede waarin wij leven.

Deze webquest neemt je mee terug naar de middeleeuwen, de periode waarin de Europese samenleving de voordelen ontdekte van het opschrijven van belangrijke afspraken. De documenten waarin ze die afspraken vastlegden, noemen we oorkonden. Ze vormen een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de mensheid.

In deze webquest laat jij je eigen tijd en de middeleeuwen samensmelten. Je bestudeert een oude oorkonde: waarom is die geschreven, wat voor geschiedenis zit daar achter?
Met de informatie uit je onderzoek bedenk je een filmscript waarmee een beroemde regisseur uit Hollywood een spannende, grappige of romantische film kan gaan maken.

Maar voordat je daarmee aan de slag gaat, is het goed je af te vragen wat een oorkonde eigenlijk is. En waarom vinden we dat nu nog zo belangrijk?

Klik hier en bekijk het filmpje voordat je de uitdaging van deze webquest aangaat!