U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 49 oorkonden
1210

Jan I, heer van Heusden, verleent de priesters en andere geestelijken in het land van Heusden het recht om bezit over te dragen en stelt hen vrij van diensten. (Deperditum)

(uiterlijk 31 december 1217)

Jan I, heer van Heusden, schenkt samen met zijn zonen Arnoud en Jan aan de abdij van Berne tol- en handelsvrijheid binnen zijn gebied.

1225 maart 1-27

Arnoud, ridder, (heer) van Heusden, en zijn vrouw Mathilde verlenen aan de abdij Ter Doest tolvrijheid in hun gebied en manen hun tollenaars en mannen de monniken niet lastig te vallen.

1254 juli 8

Hendrik, proost, en convent van het Premonstratenzerklooster St. Maria te Heinsberg verklaren dat zij hun goederen te Haalderen, geschonken door Arnoud, heer van Heusden, zijn vrouw Mechteld en andere gelovigen, hebben verkocht aan de priorin en het klooster van Maria Magdalena te Nijmegen.

1257 augustus 29

Boudewijn, abt van Berne, en Jan, heer van Heusden, bepalen inzake het geschil tussen Wouter Bode van Herpt en Willem, abt van Sint-Truiden, over een tiend te Herpt dat de abt aan Wouter de tiend toestaat zolang hij leeft. Na zijn dood kunnen zijn erfgenamen geen aanspraak maken op deze tiend.

1257 augustus 29 en 31

Boudewijn, abt, Nicolaas, prior van Berne, en Jan, heer van Heusden, oorkonden dat Wouter Spirinch van Aalburg, ridder, en zijn echtgenote Isolde met instemming van Jan, als voogd van Isolde, hun onroerende goederen en rechten hebben geschonken en overgedragen aan de abdij van Sint-Truiden, op voorwaarde dat de broers van Isolde de tiend van Waspik en Capelle voor vijftig pond Hollands kunnen terugkopen. Jan, heer van Heusden, draagt hierbij vijf morgen land die Wouter van hem in leen hield, met instemming van zijn oudste zoon Jan, in vrij eigendom over aan abt en convent van Sint-Truiden.

1260 juli 27

Dirk, graaf van Kleef, en zijn broer Dirk Loef beslechten op raad van Otto II, graaf van Gelre, Willem, heer van Altena, Dirk, heer van Herlaar, Hendrik van Meerwijk, Bertold, heer van Ooij, Hendrik van de Lek en G. van Hurst het geschil tussen Jan, heer van Heusden, en zijn broers Robert en Hendrik inzake de nagelaten leengoederen van hun vader, waarbij Jan zich de hoge rechtspraak en de dijkschouw te Heesbeen en Doeveren voorbehoudt.

 

1274 juni 24

Jan, heer van Heusden, staat na raadpleging van onder meer Robert van Heesbeen, ridder, en zijn oom Dirk van Heusden, ridder, aan abt en convent van Berne toe om de waterafvoer in de Oude Maas bij Masemunde te leiden en belooft dat hij de Oude Maas tussen Masemunde en het kasteel van Heusden zal onderhouden en zeven heemraden zal aanstellen voor het toezicht.

1277 juni 23

Robert, ridder van Heesbeen, en Jan, heer van Heusden, staan de inwoners van Aalburg die goederen bezitten te Hufslag, Enge en Vergede toe om een waterloop te graven tot aan de oude waterloop van Heesbeen en leggen de bijbehorende voorwaarden vast.

1277 juli 8

Schepenen van Mechelen oorkonden dat Wouter van Sclipe en Willem die Milre mede namens de mede-erfgenamen van Jan van Sclipe en zijn echtgenote Elizabeth alle schulden en beloften kwijtschelden, gemaakt en gedaan door Jan en Elizabeth aan Jan, heer van Heusden. (Deperditum)

Document acties