U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 9 oorkonden
(1230 maart 10 – 1238 april 1)

Jan II, bisschop van Luik, beveelt Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, een onderzoek in te stellen naar het kapittel van Kortessem. (Deperditum)

(1238 april 2 – 1238 juli 20)

De deken van de domkerk te Luik geeft na het overlijden van Jan II, bisschop van Luik, opdracht aan Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, om een onderzoek in te stellen naar het kapittel van Kortessem. (Deperditum)

1238 juli 21

Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, stellen nieuwe statuten vast voor het kapittel van Kortessem, bevestigen onder meer de schenking van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, met hun patronaatsrecht aan het kapittel door Dirk III, heer van Altena, en bepalen de inkomsten van eerdergenoemde kerken.

1244 mei (1-31)

Robert, bisschop van Luik, bekrachtigt de statuten van het kapittel van Kortessem, opgesteld door Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, en bepaalt tevens dat bij de presentatie van de bedienaars van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, waarvan het kapittel het patronaatsrecht heeft, pastoors moeten worden aangesteld die de zielzorg verzorgen en resideren. Van de inkomsten van hun kerken ontvangen de pastoors minstens acht mark, de overige zijn voor het kapittel.

1253 juni 23

Gerard, aartsdiaken en waarnemer van Hugo, bisschop-elect van Luik, en meester Reinier, kanunniken van Tongeren, vaardigen op verzoek van Hugo, kardinaal-priester van Sancta Sabina, apostolisch legaat, naar aanleiding van hun visitatie een aantal statuten uit voor het kapittel van Kortessem en bepalen onder meer dat het gebrek aan boeken zo snel mogelijk moet worden opgeheven door het jaarinkomen van een overleden kanunnik gedurende een jaar voor de helft te besteden aan boeken en kerkelijke versierselen, zoals eerder vastgelegd door Willem I, (heer) van Altena en Horn, patroon van de kerk van Kortessem.

1287 juli 7

Walram, heer van Valkenburg, doet met Philippa, zijn echtgenote, ten gunste van Reinoud I, graaf van Gelre, afstand van al het recht dat hun toekomt op bepaalde sommen geld, die wijlen de heer van Cuijk en zijn echtgenote, zuster van genoemde Philippa, hem verschuldigd zijn vanwege de lijftocht van deze. (Deperditum)

1303 januari 1

Meester Makarius van 's-Hertogenbosch, kanunnik van Luik, Hendrik van Rijkel, prior van Sint-Truiden, en Hessel van Drongelen, knaap van de heer van Heusden, doen als scheidslieden uitspraak in het geschil tussen Adam, abt van Sint-Truiden, en Jacob van Waalwijk, priester, enerzijds en Jan, heer van Heusden, en Wouter Tolreps anderzijds inzake het begevingsrecht van de kerk van Genderen.

1306 juli 3

Moerbezitters te Zevenbergen, woonachtig binnen de kasselrij van Brugge-ambacht, stellen Hugo Storm en Willem Balling van Oostburg aan om het moer te Zevenbergen uit te baten en te voorzien van spuien en waterlopen en geven hun de bevoegdheid om schot te heffen.

1310 augustus 17

Schepenen van 's‑Hertogenbosch oorkonden dat Wouterzn. Luyten verkoopt aan Thomas Valant, burger van 's‑Hertogenbosch, een jaarlijkse erfpacht van één mud rogge Oerlese maat, gevestigd op vier stukken land onder Oerle. (Deperditum)

Document acties