U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 10 oorkonden
1248 december 5

Rooms-koning Willem neemt naar het voorbeeld van zijn vader, graaf Floris IV van Holland, de abdij en de monniken van Ter Doest en al hun goederen in het graafschap Holland op in zijn bescherming, verleent hun tolvrijdom voor goederen bestemd voor eigen gebruik, stelt hun huidige, in Zeeland of elders in het graafschap gelegen goederen, voor altijd vrij van schot en vergunt hun het van de aldaar nog te verwerven goederen verschuldigde schot rechtstreeks af te dragen aan zijn rentmeesters en baljuwen tot het door hem vastgestelde bedrag, en bevestigt hen in het bezit van onder meer Heiligenberg.

1250 februari 23

Willem, abt van Sint-Truiden, en Engelbert, aartsdiaken van Luik, vidimeren een oorkonde van Thomas, abt, en convent van Sint-Truiden, d.d. 1242 juli 3, inzake de tiend van Baardwijk.

1250 juni 9

Rooms-koning Willem, graaf van Holland, beleent Willem, abt van Sint-Truiden, en diens opvolgers voor altijd met de voogdij van de goederen en de lieden van de abdij in en om Aalburg, met de bepaling dat zij dat leen zullen verheffen voor 1 mark zilver, en zegt de abdij en haar onderhorigen bescherming toe tegen allen die hun schade mochten toebrengen.

1253 juni 9-15

Willem, graaf van Megen, verkoopt aan Hendrik, abt, en het convent van Berne zijn bezittingen te Mun voor twintig schelling Leuvens.

1257 augustus 29

Boudewijn, abt van Berne, en Jan, heer van Heusden, bepalen inzake het geschil tussen Wouter Bode van Herpt en Willem, abt van Sint-Truiden, over een tiend te Herpt dat de abt aan Wouter de tiend toestaat zolang hij leeft. Na zijn dood kunnen zijn erfgenamen geen aanspraak maken op deze tiend.

1257 augustus 29 en 31

Boudewijn, abt, Nicolaas, prior van Berne, en Jan, heer van Heusden, oorkonden dat Wouter Spirinch van Aalburg, ridder, en zijn echtgenote Isolde met instemming van Jan, als voogd van Isolde, hun onroerende goederen en rechten hebben geschonken en overgedragen aan de abdij van Sint-Truiden, op voorwaarde dat de broers van Isolde de tiend van Waspik en Capelle voor vijftig pond Hollands kunnen terugkopen. Jan, heer van Heusden, draagt hierbij vijf morgen land die Wouter van hem in leen hield, met instemming van zijn oudste zoon Jan, in vrij eigendom over aan abt en convent van Sint-Truiden.

1265 april 29

Meester Hendrik, deken, en het kapittel van Oudmunster te Utrecht geven na de dood van Willem I, heer van Altena, aan Dirk, zijn zoon, de goederen (in het land van Altena) die Willem van hen in pacht hield tegen een jaarlijkse pacht van 26 mark Keuls. Na de dood van Dirk zal zijn wettige erfgenaam tien mark Keuls betalen voor de ontvangst van deze goederen.

1272 augustus 1

Dirk III, heer van Altena, verklaart dat hij deken en kapittel van Oudmunster te Utrecht niet zal hinderen bij de verkoop van de tiend van Woudrichem, Giessen en Andel.

1288 maart 29

Walram, heer van Valkenburg en Monschau, oorkondt dat zijn leenman Willem II, heer van Horn en Altena, hem tot wederopzegging toestaat tol te heffen in diens gebied.

1312 mei 3

Schepenen van Grave oorkonden dat Willem Witte aan de Tafel van de Heilige Geest te Grave een jaarlijkse rente van zes schelling verschuldigd is, gevestigd op zijn erfgoed.

Document acties