U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 9 oorkonden
(1135 juni 4- december 31)

Andries, bisschop van Utrecht, staat met instemming van Dirk VI, graaf (van Holland), aan de inwoners van Aalst toe om een eigen kapel te stichten, onder voorbehoud van enkele rechten aan de moederkerk te Wijk. De benoeming van de kapelaan te Aalst vindt plaats op voordracht van de pastoor van Wijk door de proost van Tiel. Frank, pastoor van Wijk, schenkt de kapelaan uit zijn priesterlijke prebende zeven morgen land en twee hond.

1181 (maart 9 - 31)

Boudewijn, bisschop van Utrecht, bevestigt op verzoek van Nicolaas, abt van Sint-Truiden, Rudolf, bisschop van Luik, en Godfried, proost van Tiel, de abdij in het bezit van de kerk van Aalburg met de daaraan verbonden inkomsten.

1267 maart 1-31

Jan, proost van Tiel, stelt de bezoldiging van de pastoor te Aalburg door de abt van Sint-Truiden vast op twaalf pond Leuvens en verzoekt de landsheren de abt te beschermen tegen inbreuken op de goederen en tienden die behoren tot de kerk te Aalburg.

1267 juni

Boudewijn, abt, en de prior van Berne vidimeren de oorkonde van Jan, proost van Tiel, d.d. 1267.03.31(na 1267.03.00), inzake Aalburg.

1284 februari 10

R., plebaan van Tiel en deken van het landdekenaat van Tiel, bevestigt de voordracht van Wouter van Caslaer, clericus, door Willem, abt van Sint-Truiden, als nieuwe pastoor van de kerk van Heesbeen.

1286 april 22

Parochianen en gemeenschap van Babiloniënbroek erkennen in hun geschil met abt en convent van Sint-Truiden dat het patronaats- en presentatierecht van hun kerk aan abt en convent toekomt.

1303 april 28

Gerard van Nassau, aartsdiaken van Luik en proost van Tiel, erkent en bevestigt (dat de abdij van Sint-Truiden het patronaatsrecht heeft van Babiloniënbroek, zoals in de oorkonde d.d. 1286.04.22).

1308 mei 15

Jan I, heer van Cuijk, oorkondt dat hij aan deken en kapittel te Grave ten behoeve van de door hem nieuw gestichte prebenden 58 morgen akkerland te Tiel, een jaarrente van 21 pond met 35 hoenders binnen Tiel, een rente van drie mud rogge en drie mud haver te Overasselt uit de goederen van Schonenburg en een jaarrente van 40 pond zwarte Tournoois uit zijn molens en de gruit te Grave schenkt, en dat de jaarrente van 40 pond uit de eerste betaling uit de molens en de gruit zal geschieden. Tevens draagt hij het benoemingsrecht van de kosterij en de scholen te Grave over aan deken en kapittel. Zijn zoon Jan, proost van Maastricht en Leuven, en zijn kleinzoon Jan van Cuijk bezegelen mede.

1308 mei 23

Jan I, heer van Cuijk, ridder, schenkt met instemming van Theobald (van Bar), bisschop van Luik, het kapittel aldaar, Arnoud (van Bilsen), deken van Cuijk, Hendrik, pastoor van Grave, Jutta, echtgenote van Jan I, heer van Cuijk, hun zonen Jan en Otto, alsmede Jan van Cuijk, kleinzoon van de heer van Cuijk, ten behoeve van de verheffing van de parochiekerk te Grave tot kapittelkerk met 1 deken en zes kanunniken 58 morgen akkerland bij Tiel, een jaarrente van 21 pond met 35 hoenders binnen Tiel, een rente van drie mud rogge en drie mud haver te Overasselt uit de goederen te Schonenburg, een jaarrente van 40 pond uit de gruit en uit zijn molens te Grave.

Document acties