U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 19 oorkonden
1222 september

Hendrik I, hertog van Brabant, sluit met Willem van Horn een overeenkomst over de twee betalingstermijnen van 300 mark Keuls die hij hem verschuldigd is voor het allodium Helmond en andere goederen in de Peel en belooft hem inzake de voogdij over goederen van Echternach een leenman te schenken. Dirk III, heer van Altena, staat borg voor de hertog.

(1224 april – 1226 september 30)

Koenraad, bisschop van Porto, bekrachtigt de schenking van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, met hun patronaatsrecht door Dirk III, heer van Altena, aan het kapittel van Kortessem. (Deperditum)

(1230 maart 10 – 1238 april 1)

Jan II, bisschop van Luik, beveelt Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, een onderzoek in te stellen naar het kapittel van Kortessem. (Deperditum)

(1238 april 2 – 1238 juli 20)

De deken van de domkerk te Luik geeft na het overlijden van Jan II, bisschop van Luik, opdracht aan Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, om een onderzoek in te stellen naar het kapittel van Kortessem. (Deperditum)

1238 juli 21

Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, stellen nieuwe statuten vast voor het kapittel van Kortessem, bevestigen onder meer de schenking van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, met hun patronaatsrecht aan het kapittel door Dirk III, heer van Altena, en bepalen de inkomsten van eerdergenoemde kerken.

1244 mei (1-31)

Robert, bisschop van Luik, bekrachtigt de statuten van het kapittel van Kortessem, opgesteld door Daniel, deken, en meester Reinier, kanunnik van Tongeren, en bepaalt tevens dat bij de presentatie van de bedienaars van de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, waarvan het kapittel het patronaatsrecht heeft, pastoors moeten worden aangesteld die de zielzorg verzorgen en resideren. Van de inkomsten van hun kerken ontvangen de pastoors minstens acht mark, de overige zijn voor het kapittel.

1253 juni 23

Gerard, aartsdiaken en waarnemer van Hugo, bisschop-elect van Luik, en meester Reinier, kanunniken van Tongeren, vaardigen op verzoek van Hugo, kardinaal-priester van Sancta Sabina, apostolisch legaat, naar aanleiding van hun visitatie een aantal statuten uit voor het kapittel van Kortessem en bepalen onder meer dat het gebrek aan boeken zo snel mogelijk moet worden opgeheven door het jaarinkomen van een overleden kanunnik gedurende een jaar voor de helft te besteden aan boeken en kerkelijke versierselen, zoals eerder vastgelegd door Willem I, (heer) van Altena en Horn, patroon van de kerk van Kortessem.

1278 april 14

Schepenen van Kleef oorkonden dat Daniel van Oirschot, ridder, en zijn kinderen ten behoeve van de abdij van Berne afstand doen van alle goederen tussen Masemunde en Heusdenerdam, die heer Jordaan van Berne, ridder, in leen houdt van heer Boudewijn van Vught.

1283 juli 20

Jan, heer van Heusden, ridder, oorkondt ten overstaan van hemzelf, zijn leenmannen en de schepenen van Heusden dat heer Dirk van Heusden, ridder, zijn oom, drie en een halve hoeve te Oudheusden die deze van hem in leen hield, aan Wouter, abt, en het convent van Berne verkocht heeft voor 240 pond Leuvens en dat Machteld, echtgenote van Dirk, afstand heeft gedaan van haar vruchtgebruik.

1291 mei 1

Jan I, heer van Cuijk, schenkt voor de opvang van de armen in een gasthuis te Grave en de bouw van een altaar aldaar een jaarlijkse rente van twintig pond Leuvens uit zijn cijnzen en tienden te Grave alsmede een jaarlijkse rente van vijf pond van Wellen van Gennep, bestemt vijftien pond daarvan voor het opdragen van de dagelijkse H. Mis op het altaar en wijst de bediening toe aan Hendrik van Grave, zoon van Hubert, priester. Zolang de bouw van het gasthuis niet voltooid is, zal de mis in de parochiekerk te Grave opgedragen worden.

Document acties