U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 9 oorkonden
1242 juli 3

Thomas, abt, en het convent van Sint-Truiden geven aan Dirk genaamd Loef van Barendonk de tiend en de kapel van Baardwijk in erfpacht tegen een jaarlijkse betaling van anderhalve mark zilver en schenken hem het patronaatsrecht.

1247 januari 25

Thomas, abt, en het convent van Sint-Truiden geven aan de abdij van Berne de tiend van Bern en Herpt in pacht tegen een jaarlijkse rente van 21 mark Keuls en de levering van 21 zalmen en stellen onder meer de kerk van Heusden, die jaarlijks aan de kerk van Aalburg tien schelling Leuvens verschuldigd is, vrij van deze pacht. Tevens bepalen zij dat de abdij van Berne bij vacatie de pastoor van Herpt aan de abdij van Sint-Truiden zal presenteren.

1247 januari 25

Alard, abt, en het convent van Berne aanvaarden de verpachting met de pachtvoorwaarden van de tiend van Bern en Herpt door de abdij van Sint-Truiden en beloven de overeengekomen bepalingen na te leven.

1250 februari 23

Willem, abt van Sint-Truiden, en Engelbert, aartsdiaken van Luik, vidimeren een oorkonde van Thomas, abt, en convent van Sint-Truiden, d.d. 1242 juli 3, inzake de tiend van Baardwijk.

1250 maart 15

Rooms-koning Willem verklaart dat hij de voogdij van de abdij van Sint-Truiden te Aalburg en de aangrenzende dorpen nooit zal vervreemden, maar dat de inkomsten van de voogdij aan hem toekomen. Tevens verklaart hij dat de abdij en haar onderhorigen enkel de verschuldigde prestaties zullen leveren en neemt hiertoe abt, convent en hun boden op in zijn bescherming.

1257 augustus 29 en 31

Boudewijn, abt, Nicolaas, prior van Berne, en Jan, heer van Heusden, oorkonden dat Wouter Spirinch van Aalburg, ridder, en zijn echtgenote Isolde met instemming van Jan, als voogd van Isolde, hun onroerende goederen en rechten hebben geschonken en overgedragen aan de abdij van Sint-Truiden, op voorwaarde dat de broers van Isolde de tiend van Waspik en Capelle voor vijftig pond Hollands kunnen terugkopen. Jan, heer van Heusden, draagt hierbij vijf morgen land die Wouter van hem in leen hield, met instemming van zijn oudste zoon Jan, in vrij eigendom over aan abt en convent van Sint-Truiden.

1257 september 14

Willem, abt, en het convent van Sint-Truiden, beloven aan Wouter Spirinch van Aalburg, ridder, en zijn echtgenote Isolde, in ruil voor de schenking van hun goederen een jaarlijkse lijfrente van respectievelijk twintig mud en twaalf mud rogge plus dertig schelling Leuvens.

1286 april 22

Parochianen en gemeenschap van Babiloniënbroek erkennen in hun geschil met abt en convent van Sint-Truiden dat het patronaats- en presentatierecht van hun kerk aan abt en convent toekomt.

1293 april 29

Jan, heer van Heusden, belooft aan abt en convent van Sint-Truiden geen inbreuk te plegen op hun recht op de Kerkdijk te Aalburg.

Document acties