U bent hier: Home

Niet gevonden waar u naar zocht? Probeer het database zoekformulier voor het specifieker zoeken naar oorkondes.

Zoekresultaten 70 resultaten voor de zoekopdracht.

Abonneer u voor een altijd bijgewerkte RSS feed van deze zoekresultaten

Image nr. 1291.12.11

Schepenen van 's-Hertogenbosch oorkonden dat Jan van Diest, zijn vrouw Beatrix, hun dochter Elizabeth en zoon Jan de tiend te Baardwijk, die zij in leen houden van de abt van Sint-Truiden, hebben verkocht aan Jan, ridder, heer van Heusden en hebben beloofd voor de abt van Sint-Truiden afstand te doen ten gunste van de heer van Heusden.

Image nr. 1288.03.29

Walram, heer van Valkenburg en Monschau, oorkondt dat zijn leenman Willem II, heer van Horn en Altena, hem tot wederopzegging toestaat tol te heffen in diens gebied.

Image nr. 1287.05.31(na 1287.05.00)a

Willem Hugemanszoon, heer van Zevenbergen, en zijn echtgenote Hadewijch geven ten overstaan van de schepenen van Zevenbergen aan Willem Betten (van Aardenburg) ten behoeve van het Sint-Janshospitaal te Brugge honderd bunder moer te Zevenbergen tegen een jaarlijkse erfcijns van achttien penning Hollands per bunder met de verplichting tot het betalen van drie penning Hollands per last gedolven turf en stellen het Sint-Janshospitaal vrij van alle overige diensten en afdrachten, met uitzondering van het aandeel in de waterschapslasten. Tevens verbinden Willem en Hadewijch zich ertoe op eigen kosten openbare wegen aan te leggen. Willem, heer van Strijen, bekrachtigt de overeenkomst en bezegelt mede, samen met Wolfert van Borsele, Gerard van Wieldrecht, Gillis van Wendelnesse en de schepenen van Zevenbergen.

Image nr. 1283.07.20

Jan, heer van Heusden, ridder, oorkondt ten overstaan van hemzelf, zijn leenmannen en de schepenen van Heusden dat heer Dirk van Heusden, ridder, zijn oom, drie en een halve hoeve te Oudheusden die deze van hem in leen hield, aan Wouter, abt, en het convent van Berne verkocht heeft voor 240 pond Leuvens en dat Machteld, echtgenote van Dirk, afstand heeft gedaan van haar vruchtgebruik.

Image nr. 1282.08.29

Reinoud I, graaf van Gelre en hertog van Limburg, bevestigt als opperleenheer de belening volgens het Zupthens leenrecht door Jan Boc van Meer, ridder, met het goed Houtere te Vlijmen, d.d. 1282 april 22. (Deperditum)

Image nr. 1282.04.22

Jan Boc van Meer, ridder, beleent ten overstaan van een aantal leenmannen Alard van Keendt, burger van 's-Hertogenbosch, volgens het Zutphens leenrecht met het goed Hautere te Vlijmen en een bos, genaamd Deuteren. (Deperditum)

Image nr. 1282.02.13b

Jan, heer van Cuijk, ridder, beveelt Willem Rusche van Linschoten afstand te doen van 26 morgen bouwland te Zemelen ten overstaan van het gerecht van Werkhoven en de grond toe te wijzen aan de kerk van Sint-Marie te Utrecht.

Image nr. 1282.02.13a

Jan, heer van Cuijk, ridder, doet ten behoeve van deken en kapittel van Sint-Marie te Utrecht afstand van zijn leenheerlijke rechten op 26 morgen bouwland te Zemelen onder Werkhoven, door Gerard van Veen, ridder, van hem in leen gehouden en aan Geertrui, echtgenote van Willem Rusche van Linschoten, als bruidsschat meegegeven.

Image nr. 1282.02.06

Willem Ruscho van Linschoten verkoopt met instemming van zijn echtgenote Geertrui aan deken en kapittel van Sint-Marie te Utrecht 26 morgen bouwland te Zemelen onder Werkhoven, die Gerard van Veen, ridder, oom van Geertrui, in leen hield van Jan I, heer van Cuijk, en die als bruidsschat aan haar waren meegegeven. Tevens belooft hij deken en kapittel ervoor te zorgen dat de heer van Cuijk afstand doet van zijn leenheerlijke rechten op dit bouwland

Image nr. 1278.04.14

Schepenen van Kleef oorkonden dat Daniel van Oirschot, ridder, en zijn kinderen ten behoeve van de abdij van Berne afstand doen van alle goederen tussen Masemunde en Heusdenerdam, die heer Jordaan van Berne, ridder, in leen houdt van heer Boudewijn van Vught.

Image nr. 1277.06.23

Robert, ridder van Heesbeen, en Jan, heer van Heusden, staan de inwoners van Aalburg die goederen bezitten te Hufslag, Enge en Vergede toe om een waterloop te graven tot aan de oude waterloop van Heesbeen en leggen de bijbehorende voorwaarden vast.

Image nr. 1274.06.24

Jan, heer van Heusden, staat na raadpleging van onder meer Robert van Heesbeen, ridder, en zijn oom Dirk van Heusden, ridder, aan abt en convent van Berne toe om de waterafvoer in de Oude Maas bij Masemunde te leiden en belooft dat hij de Oude Maas tussen Masemunde en het kasteel van Heusden zal onderhouden en zeven heemraden zal aanstellen voor het toezicht.

Image nr. 1269.05.04

Jan I, hertog van Brabant, geeft aan Willem, heer van Horn, ridder, de villa Loon op Zand met de hoge en lage rechtspraak en met de heiden, moeren en woeste gronden, alsmede een derde van de tiend van Tilburg en het bouwland met bossen en beemden te Udenhout in leen.

Image nr. 1264.10.01

Willem I, heer van Altena, en zijn echtgenote Heilwich maken bekend dat zij onder voorbehoud van de hoge rechtsmacht de tiend en goederen te Schalkwijk met het dijktoezicht, eertijds door Dirk Borchman en zijn echtgenote Gisela van hen in leen gehouden, alsmede de helft van de tiend van Rodengooi met de lage rechtsmacht en het dijktoezicht, onder voorbehoud van de hoge rechtsmacht door Otto II, graaf van Gelre, aan Willem en Heilwich in leen gegeven, met instemming van de graaf verkocht hebben aan de abdij van Villers tegen een jaarlijkse cijns van een gouden penning en drie schelling Leuvens, en dat zij eveneens de grond te Schalkwijk, die ridder Arnoud van Giessen van hen in leen hield, samen met de bijbehorende tiend, de lage rechtsmacht en het dijktoezicht overdragen aan de abdij van Villers. Alle genoemde goederen te Schalkwijk en Rodengooi zullen vallen onder het rechtsgebied van Woudrichem.

Image nr. 1257.09.14

Willem, abt, en het convent van Sint-Truiden, beloven aan Wouter Spirinch van Aalburg, ridder, en zijn echtgenote Isolde, in ruil voor de schenking van hun goederen een jaarlijkse lijfrente van respectievelijk twintig mud en twaalf mud rogge plus dertig schelling Leuvens.

Image nr. 1257.08.31(na 1257.08.28)

Boudewijn, abt, Nicolaas, prior van Berne, en Jan, heer van Heusden, oorkonden dat Wouter Spirinch van Aalburg, ridder, en zijn echtgenote Isolde met instemming van Jan, als voogd van Isolde, hun onroerende goederen en rechten hebben geschonken en overgedragen aan de abdij van Sint-Truiden, op voorwaarde dat de broers van Isolde de tiend van Waspik en Capelle voor vijftig pond Hollands kunnen terugkopen. Jan, heer van Heusden, draagt hierbij vijf morgen land die Wouter van hem in leen hield, met instemming van zijn oudste zoon Jan, in vrij eigendom over aan abt en convent van Sint-Truiden.

Image nr. 1257.03.04

Gozewijn, heer van Born, ridder, broeder Willem van Heisterbach en meester Gozewijn, cantor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Maastricht, beslechten het geschil tussen deken en kapittel van Sint-Servaas te Maastricht en Willem, heer van Boxtel, inzake de dagelijkse gerechten en inkomsten van de dorpen Hamont, Achel en Sint-Huibrechts-Lille, waarbij zij aan deken en kapittel twee derde en aan de heer van Boxtel als voogd van de dorpen een derde van de opbrengst toewijzen.

Image nr. 1248.07.08

Otto III, bisschop van Utrecht, beslecht het geschil tussen Alard, abt, en het convent van Berne, en Gijsbert van Zuilen, ridder, over gronden en bezittingen bij Maarsbergen.

Image nr. 1243.04.10(na 1242.04.17)

Willem, ridder, heer van Strijen, en zijn broers Hendrik en Hugo schenken aan de abdij Ter Doest bij wijze van instemming met de schenking door hun voorgangers het goed Heiligenberg met wildernis, moergrond, lage rechtsmacht en tiend alsmede de wateren binnen de omschreven grenzen en het visrecht, met name in de Grauinnen Sloed, en de halve visserij van de Mark.

Image nr. 1240.11.08

Willem, heer van Horn, hecht samen met zijn broer Engelbert, ridder, zijn goedkeuring aan de schenkingen van Dirk III, heer van Altena, hun oom, aan het klooster Sint-Elisabethsdal te Nunhem.

Image nr. 1238.03.04

Rogier van Hout, ridder, draagt aan de Sint-Michielsabdij te Antwerpen het patronaatsrecht over van de kerk van Minderhout, wijst aan de abdij al zijn goederen en cijnzen in dit gebied toe voor verkoop en bezegelt met het zegel van het kapittel van Sint-Oedenrode.

Image nr. 1225.03.27(na 1225.03.00)

Arnoud, ridder, (heer) van Heusden, en zijn vrouw Mathilde verlenen aan de abdij Ter Doest tolvrijheid in hun gebied en manen hun tollenaars en mannen de monniken niet lastig te vallen.

Image nr. 1135.12.31(na 1135.06.03)

Andries, bisschop van Utrecht, staat met instemming van Dirk VI, graaf (van Holland), aan de inwoners van Aalst toe om een eigen kapel te stichten, onder voorbehoud van enkele rechten aan de moederkerk te Wijk. De benoeming van de kapelaan te Aalst vindt plaats op voordracht van de pastoor van Wijk door de proost van Tiel. Frank, pastoor van Wijk, schenkt de kapelaan uit zijn priesterlijke prebende zeven morgen land en twee hond.

Image 1308.04.20

Jan I, heer van Cuijk, verklaart dat hij met instemming van zijn echtgenote Jutta, vrouwe van Cuijk, hun zonen Jan en Otto, en zijn kleinzoon Jan van Cuijk aan de inwoners van de parochies van Beugen, Brakel, Cuijk, Linden, Beers, Mill, Escharen en Grave tegen een jaarlijkse erfcijns van tien pond de gemene gronden schenkt, gelegen tussen het rechtsgebied van de heer van Herpen en Jan Boc van Meer tussen de Maas en de Peel, met uitzondering van enkele weidegronden en bossen.

Image 1296 februari, ONB II nr. 1356

Raas II van Gavere, ridder, heer van Liedekerke en van Breda, schenkt aan broeder Michiel van de premonstratenzer orde, zijn kapelaan, en proost van de nonnen te Breda, en aan het convent (St.-Catharinadal) van dezelfde orde aldaar de kapelanie van O.L. Vrouw te Breda.

Image 1294 februari 14, ONB II nr. 1332

Gerard van Wezemaal, heer van Bergen op Zoom, verkoopt aan prior en convent van Huijbergen 14 hoeve moer of nieuw land gelegen binnen zijn eigen goed nabij het klooster tegen een jaarlijkse cijns van 1 penning sterling per hoeve, en bevestigt het klooster in alle overige bezittingen jegens de heren van Breda en Willem Bollaard
verworven.

Image 1290 november 6, ONB II nr. 1280

​Jan die Bere, ridder, en Everdei (van Lillo), schout van Antwerpen, leggen in opdracht van de hertog van Brabant de grensscheiding vast in de nieuwe woeste grond tussen de gebieden van de heer van Breda en de heer van Bergen op Zoom.

Image 1287 juni 22, ONB II nr. 1249

Jan I , hertog van Brabant, beleent Gerard van Wezemaal, ridder, met de helft van het land Breda, te aanvaarden na de dood van zijn verwant Arnoud van Leuven, heer van Breda, waarbij hij het land zodanig verdeelt, dat Raas VII (X), heer van Liedekerke, de stad Breda met bijbehorende lenen krijgt en Gerard van Wezemaal uit hoofde van wijlen zijn moeder een hieraan gelijkwaardig deel, waarna zij het overige gelijkelijk tussen beiden zullen verdelen

Image 1282 november 3, ONB II nr. 1217

Gillis van Buizegem, ridder, verklaart dat abt en convent van de St.-Bernardsabdij (te Hemiksem) aan zijn heer Arnoud van Leuven, heer van Breda, 500 pond klein oud Leuvense munt hebben voldaan, verschuldigd voor de aankoop van 100 hoeve woeste grond in de parochie van (Oud) Gastel, middels de betaling op zijn aanwijzingen aan een aantal met name genoemde schuldeisers.

Image 1280 augustus 3, ONB II nr. 1201

Arnoud van Leuven en zijn echtgenote Isabella, heer en vrouwe van Breda, bevestigen de in hun opdracht door Gillis van Buizegem, ridder, vastgestelde grenzen van hun vrij eigen goed van (Oud) Gastel (zie nrs. 1191 en 1194).