U bent hier: Home Database Vertalingen Overzicht

1296 februari, ONB II nr. 1356

Raas II van Gavere, ridder, heer van Liedekerke en van Breda, schenkt aan broeder Michiel van de premonstratenzer orde, zijn kapelaan, en proost van de nonnen te Breda, en aan het convent (St.-Catharinadal) van dezelfde orde aldaar de kapelanie van O.L. Vrouw te Breda.

Uitgave

Dillo-Van Synghel, Oorkondenboek van Noord-Brabant, II, nr. 1356.

Tekst

Nos Raso de Gauera, miles de Liedekerke et de Breda dominus, universis presentes litteras visuris et audituris salutem cum noticia veritatis.

Universitati vestre notum esse volumus quod nos ob mei meorumque salutem, que in Christo est, contulimus in puram elemosinam et propter Deum fratri Michaeli ordinis Premonstratensis, capellano nostro, preposito monialium in Breda, et monialibus ibidem eiusdem ordinis capellaniam sancte Marie in Breda, ad collacionem nostram spectantem, cum omnibus redditibus suis ad sustentationem et profectum dictarum monialium perpetue sine alicuius contradictione et vexatione in earum nomine et utilitate deserviendam, in loco quo capellani seculares dictam capellaniam hactenus solebant deservire.

In cuius rei testimonium et recognitionem dictis fratri Michaeli et monialibus presentes litteras sigillo nostro dedimus sigillatas.

Datum anno Domini millesimo ducentesimo nonogesimo quinto, mense februarii.

​Vertaald door Geertrui Van Synghel

Raas van Gavere, ridder, heer van Liedekerke en Breda, draagt omwille van zijn zieleheil en dat van de zijnen in pure schenking en omwille van God de kapelanie van de Heilige Maria te Breda, die tot zijn begevingsrecht behoort, over aan broeder Michiel, Premonstratenzer, zijn kapelaan, proost van de nonnen te Breda, met alle inkomsten ter ondersteuning en voordeel van de nonnen, om hen in eeuwigheid te dienen zonder enige tegenspraak en hinder, op de plaats waar de wereldlijke kapelanen gewoon zijn deze kapelanie tot nu toe te dienen.

Raas heeft bezegeld.

Gegeven in 1295.Document acties