U bent hier: Home Database Vertalingen Overzicht

1267 maart 22, ONB II nr. 1070

Hendrik V, heer van Breda, draagt het huiserf dat de begijnen van Breda tegen een jaarlijkse erfcijns bewonen, in vrij eigendom over en staat hun de bouw van een kapel en de aanleg van een kerkhof toe.

Uitgave

Dillo-Van Synghel, Oorkondenboek van Noord-Brabant, II, nr. 1070.

Tekst

Universis presentes litteras visuris Henricus, dominus terre de Breda, salutem et rei geste noscere veritatem.

Presentium testimonio notum facimus universis quod nos ob remedium anime nostre et parentum nostrorum omne domistadium, in quo beghine de Breda ad presens habitant, quod hactenus a nobis ac successoribus nostris sub annuo censu iure hereditario possidebant, conferimus eisdem in recto allodio ulterius possidendum, quitas clamantes predictas beghinas ab omni iure et servitio quod nobis hucusque dare consueverunt et quantum in nobis est eisdem capellam et cymeterium fieri ibidem licentiamus. Volumus etiam quod quidquid ibidem ulterius constructum seu edificatum fuerit, ibidem permaneat ad usus et utilitatem supervenientium beghinarum.

In cuius rei testimonium et munimen presentem litteram sigilli nostri munimine contulimus eisdem beghinis roboratam.

Datum feria tercia post Oculi, anno Domini millesimo ducentesimo sexagesimo sexto.

Vertaald door Geertrui Van Synghel

Hendrik, heer van Breda, draagt omwille van zijn zielenheil en dat van zijn ouders het hele huiserf, waar de begijnen van Breda op dat moment in wonen en dat zij tegen een jaarlijkse erfcijns van hem en zijn opvolgers erfelijk bezitten, aan hen over, om het te bezitten als een vrij eigen goed. Daarbij stelt hij ze vrij van alle recht en dienst die zij tot dan toe gewoon zijn te geven en staat hun toe een kapel te bouwen en er een kerkhof aan te leggen.

Hendrik bezegelt.

Gegeven in 1266.Document acties