U bent hier: Home Nieuws Onthulling landschapsbanken Liempde en Schijndel december 2012

Onthulling landschapsbanken Liempde en Schijndel december 2012

De Stichting Brabantse Bronnen gaat met financiële steun van de provincie Noord-Brabant, Streekraad Het Groene Woud, Stichting  DELA fonds en het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten geschiedenis zichtbaar maken in het landschap. Zij doet dat door negen banken te plaatsen rondom Liempde en Schijndel die voorzien zijn van een lokaal toponiem. Met hulp van de plaatselijke heemkundekringen werden de plekken geselecteerd. Volgens Ger van den Oetelaar, bestuurslid van de Stichting Brabantse Bronnen, is die betrokkenheid essentieel: 'Met onze stichting willen we historische bronnen en kennis ontsluiten voor een breed publiek. Wij vinden dat die gebruikt moeten worden voor innovatie in onze plaatselijke economie en de ontwikkeling van ons landschap. Door het plaatsen van de banken maken wij geschiedenis zichtbaar in het landschap.'

Er komen vijf banken in Schijndel en vier in Liempde. Op 7 december 2012 om 14.30 u onthult de heer W. Thuis, voorzitter van Raad van Toewijzing Stichting DELA Fonds, samen met wethouder Bart Claassen, de bank genaamd 'Lutteleijnde' in Schijndel. Op 14 december volgt de bank met de naam 'Lyemderwaut' in Liempde, die wordt onthuld door de heer M. Meijs, secretaris het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, samen met Peter van de Wiel, wethouder van Boxtel. In Liempde wordt het programma verrijkt met Liempdse kinderen, waaronder een aantal in historische kledij. Na afloop van de onthulling volgt een binnenprogramma, waarbij iedereen van harte welkom is.

Locatie onthulling bank ‘Lutteleijnde’: Achterste Hermalen 13, Schijndel

Adres binnenlocatie: Cultureel Centrum Schijndel ‘t Spectrum, Steeg 9 Schijndel, heemkamer.

Locatie onthulling bank ‘Lyemderwaut’: Hamsestraat, 150 meter voor de T-kruising met de Vleutstraat, Liempde

Adres binnenlocatie: Het wapen van Liempde, Raadhuisplein 4  Liempde.

 

Voor het volledige programma, zie www.donb.nl,

Nadere informatie: Arnoud-Jan Bijsterveld, a.j.a.bijsterveld@uvt.nl, tel. 013-5821905; Geertrui Van Synghel, geertrui.vansynghel@home.nl, tel. 073-5516647.