U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 43 oorkonden
1139 maart 31

Paus Innocentius II bekrachtigt alle schenkingen aan de Sint-Servaaskerk te Maastricht, waaronder het domein Oijen met de kerk en de kerken van Megen en Dinther.

1191

Hendrik, heer van Cuijk, draagt met instemming van zijn echtgenote Sofie en hun zoon Albert het allodium te Herpen op aan Hendrik I, hertog van Brabant, die het hem in leen geeft met een vergoeding van 40 mark Keuls en de tiend van Heesch.

(1200 november 3 of kort daarna)

Beoorkond wordt de overeenkomst tussen Hendrik I, hertog van Brabant, en Dirk VII, graaf van Holland, inzake de rechten van hun wederzijdse kooplieden.

1200 november 3

Hendrik I, hertog van Brabant, en Dirk VII, graaf van Holland, sluiten een verdrag inzake het land tussen Maas en Schelde, waarbij onder meer de graaf afziet van zijn aanspraken op Breda.

1222 september

Hendrik I, hertog van Brabant, sluit met Willem van Horn een overeenkomst over de twee betalingstermijnen van 300 mark Keuls die hij hem verschuldigd is voor het allodium Helmond en andere goederen in de Peel en belooft hem inzake de voogdij over goederen van Echternach een leenman te schenken. Dirk III, heer van Altena, staat borg voor de hertog.

(1225 december 25 - ) 1226 (december 24)

Albert, heer van Cuijk, hernieuwt de schenking van een halve hoeve te Hal met aanhorigheden door Hendrik en Godfried II, graven van (Rietberg en) Arnsberg aan de abdij Mariënweerd en doet afstand van elk recht in die goederen of andere door de abdij door rechtmatige koop of schenking verkregen.

1235 mei 19

Machteld, gravin van Holland, schenkt aan de abdij van Affligem na haar dood een jaarlijkse eeuwigdurende rente van tien pond Leuvens uit haar inkomsten uit Grave.

(1235) juli 17

Keizer Frederik II beveelt Hendrik I, hertog van Brabant, om de kerk van Berne, waarvan hij als keizer de voogdij bezit, te beschermen.

1240 januari 10

Hendrik II, hertog van Brabant, staat aan zijn zuster Maria, gewezen keizerin, toe om de goederen van de abdij van Sint-Truiden te Aalburg gedurende zeven jaar in pacht te houden en bepaalt dat deze goederen integraal aan de abdij terugvallen indien zij binnen deze periode komt te overlijden.

1244 (april 1 - 1245 april 15)

Hendrik III, heer van Cuijk, schenkt aan de abdij Mariënweerd zijn deel in het patronaatsrecht van de kerk van Beesd, dat hij samen met het kapittel van Sint-Marie te Utrecht en de graaf van Gelre heeft.

Document acties