U bent hier: Home

Niet gevonden waar u naar zocht? Probeer het database zoekformulier voor het specifieker zoeken naar oorkondes.

Zoekresultaten 70 resultaten voor de zoekopdracht.

Abonneer u voor een altijd bijgewerkte RSS feed van deze zoekresultaten

File SymposiumVeleHandenDenBosch22november2018
File Symposium ter gelegenheid van digitalisering en ontsluiting archief clarissenklooster Boxtel,29oktober2018
Literatuurlijst DONB
In de digitale uitgave zijn alle werken in verkorte vorm opgenomen. Voor de volledige bibliografische gegevens, zie de hieronder staande literatuurlijst.
File Docentenhandleiding
Image nr. 1313.01.25

Jutta van Nassau, weduwe van Jan I, heer van Cuijk, schenkt bij testament aan de kanunniken van het Sint-Elisabethkapittel te Grave haar erfgoederen De Dodenberg en De Loevert en jaarlijks 20 pond uit de pacht van Beugen, alsmede diverse geldbedragen aan de predikheren te Nijmegen, de minderbroeders te 's-Hertogenbosch en Kleef, de zusters te Binderen en de abdij Grafenthal bij Goch, de begijnen, het gasthuis, de Tafel van de Heilige Geest en de kerk te Grave, de kerken en priesters van Escharen, Linden, Beers, Cuijk, Beugen, Meer en Sambeek en de kapel van Oelbroek.

Image nr. 1312.07.30 (na 1312.07.00)

Jan van den Elshaute, momber van het land van Heusden, keurt de verkoop goed van 40 morgen land te Wijk door zijn neef Arnoud van Heesbeen, ridder, aan de proost van Middelburg ten behoeve van de abt en het klooster aldaar.

Image nr. 1311.09.29b

Nicolaas, heer van Putten en Strijen, stelt een aantal bepalingen op ter aanvulling op zijn testament, gemaakt op 29 september 1311, en wijst zijn executeurs-testamentair aan.

Image nr. 1311.04.18

Nicolaas, heer van Putten en Strijen, beleent Jan de Molenaar, ridder, in recht erfleen met de oostelijke helft van 34 morgen te Niemandsvriend in Matheus Colijnsz. ambacht en regelt de vererving van dit leen.

Image nr. 1310.10.01

Jan II, hertog van Brabant, verpandt aan Gerard, graaf van Gulik, zijn burcht en het land van Wassenberg voor 6.000 pond zwarte Tournoois en belooft dat hij bovendien voor de instandhouding en bewaking van het kasteel zo veel zal betalen uit de inkomsten van het land van Wassenberg als Otto van Cuijk, heer van Zelem, en Rogier van Leefdaal, ridder, zullen bepalen.

Image nr. 1310.06.07

Willem de Boc, Jan van der Dussen, Jan van Rijswijk, ridders, Dirk de Borchgrave en Robijn Lodewijks Bokelerszn., knapen, leenmannen van Gerard, heer van Horn en Altena, oorkonden dat Vastraad Arnoudszn. van Giessen ten overstaan van hen afstand doet van alle goederen en rechten die hij en zijn voorouders houden van de heer van Horn en Altena, met uitzondering van Poederoijen, in ruil waarvoor Gerard, heer van Horn en Altena, Vastraad beleent met de rechtspraak te Giessen en Andel tot een bedrag van tien schelling.

Image nr. 1310.04.20

Nicolaas, heer van Putten en Strijen, beleent heer Paulus van Almsvoet, ridder, met de oostzijde van de hoeve bij de molen te Almsvoet.

Image nr. 1310.03.06

Arnoud van Bilsen, deken van Cuijk, oorkondt dat Jan, prior van het klooster Sint-Elisabethsdal (te Nunhem), en Jan van Maasbree, ridder, als voogd van zijn minderjarige neef Willem, een overeenkomst sluiten inzake het geschil over het patronaatsrecht van de kerk van Maasbree, waarbij bepaald wordt dat zij dit beurtelings zullen bezitten.

Image nr. 1308.11.11

Robijn, deken, en kapittel van Sint-Servaas te Maastricht en Willem, heer van Boxtel, benoemen Jan van Cuijk, proost, Robert, deken, en Lodewijk, rentmeester van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht, tot scheidsrechters in hun geschil inzake de jurisdictie over Hamont, Achel en Sint-Huibrechts-Lille.

Image nr. 1308.06.21

Deken en kapittel van Oudmunster te Utrecht verpachten aan Gerard, heer van Altena en Horn, ridder, de grote en kleine tienden van Poederoijen voor twaalf jaar tegen een jaarlijkse rente van 36 pond Tournoois en treffen een regeling voor de overname door zijn oudste wettige zoon, mocht Gerard binnen de gestelde twaalf jaar overlijden.

Image nr. 1308.06.15

Schepenen van Heusden oorkonden dat Jan, heer van Drongelen, ridder, en zijn echtgenote Elizabeth samen met anderen aan Hendrik, pastoor van Eethen, hun erfgoederen te Meeuwen in cijns hebben gegeven ten behoeve van de prebende van de vicaris van de Mariakapel te Meeuwen. Tevens geven de vier provisoren van de kapel drie hofsteden rond de kapel aan Hendrik, waarna hij deze aan hen overdraagt tegen een jaarlijkse erfcijns van 25 schelling.

Image nr. 1308.05.23

Jan I, heer van Cuijk, ridder, schenkt met instemming van Theobald (van Bar), bisschop van Luik, het kapittel aldaar, Arnoud (van Bilsen), deken van Cuijk, Hendrik, pastoor van Grave, Jutta, echtgenote van Jan I, heer van Cuijk, hun zonen Jan en Otto, alsmede Jan van Cuijk, kleinzoon van de heer van Cuijk, ten behoeve van de verheffing van de parochiekerk te Grave tot kapittelkerk met 1 deken en zes kanunniken 58 morgen akkerland bij Tiel, een jaarrente van 21 pond met 35 hoenders binnen Tiel, een rente van drie mud rogge en drie mud haver te Overasselt uit de goederen te Schonenburg, een jaarrente van 40 pond uit de gruit en uit zijn molens te Grave.

Image nr. 1307.04.17

De officiaal van Luik beveelt de landdeken van Hilvarenbeek naar aanleiding van de aanklacht door Lambert, pastoor van Hedikhuizen, over de wederrechtelijke toe-eigening van de novale tienden te Bokhoven door heer Gerard van Herlaar, ridder, en zijn medeplichtigen, hen te excommuniceren en bij volharding langer dan veertien dagen ook hun echtgenoten en huishoudens uit de kerk te weren.

Image nr. 1306.12.26(na 1306.12.24)

Hugeman van Strijen, ridder, heer van Zevenbergen, schenkt ten overstaan van de schepenen van Zevenbergen aan Volcwijf Brusch, grootmeesteres van het Sint-Elizabethbegijnhof te Gent, ten behoeve van de infirmerie zes bunder moer te Zevenbergen tegen een jaarlijkse erfcijns van twee schelling per bunder met de verplichting tot het betalen van vier penning per last gedolven turf en belooft het Sint-Elizabethbegijnhof dit moergebied tot hetzelfde recht te houden als het moer van Gerard (van de Spijker) en van de Vlamingen te Zevenbergen.

Image nr. 1306.09.14

Heer Simon van Markenburg, ridder, getuigt dat Pieter van Oostburg, rentmeester van (de graaf van) Holland, 500 pond Hollands heeft ontvangen van [?] Heusden. (Deperditum)

Image nr. 1306.04.16

Jan II, hertog van Brabant, neemt de abdij van Berne in bescherming en maant Gerard, heer van Horn en Altena, Jan, heer van Heusden, Albert, heer van Herpen, ridder, en Willem, heer van Cranendonk, ridder, ervoor te zorgen dat niemand de abdij kwaad berokkent. Indien dit toch gebeurt, gelast hij de schout van 's-Hertogenbosch en de overige rechtsdienaars in de Meierij om de abdij bescherming te verlenen.

Image nr. 1306.04.14

Gerard, heer van Horn, verklaart dat Otto, graaf van Kleef, hem beleend heeft met Kleefse goederen te Woudrichem en in het land van Altena, op voorwaarde dat hij specifieke militaire diensten zal verlenen aan de graaf.

Image nr. 1305.04.04

Nicolaas, heer van Putten en Strijen, geeft na de dood van heer Dirk Abijnsz. de windmolen met molenstad van Weede in leen aan Hendrik en Pieter, zonen van Dirk, en Dirk, minderjarige kleinzoon van Dirk, waarbij hij zich de inkomsten van Dirk voorbehoudt tot diens meerderjarigheid.

Image nr. 1305.02.27

Jan, heer van Heusden, ridder, belooft dat hij het erfgoed, overgedragen door vrouwe Jutta, echtgenote van Jan Brustijn, aan haar zoon Brustijn en diens vader Jan, zoals vastgelegd in een oorkonde van de schepenen van Heusden, zal vrijwaren van aanspraken.

Image nr. 1305.01.27

Nicolaas, heer van Putten en Strijen, beleent naar Zeeuws recht heer Simon, zijn broer, met nieuw land om het te bedijken en staat hem toe een windmolen te plaatsen te Biervliet.

Image nr. 1304.01.06

Jan II, hertog van Brabant, oorkondt dat hij aan Gerlach van 's-Hertogenbosch, ridder, voor de hoevenaars op diens goederen onder Erp, Veghel, Oirschot, Hilvarenbeek, Moergestel, Oost-Tilburg (= Oisterwijk), Haaren, Berkel, Udenhout, Hijnen, Rosmalen, Oss, Berlicum en Middelrode, alsmede op het goed Hetsrode (onder Woensel), vrijdom heeft verleend van beden, heervaart en andere diensten.

Image nr. 1303.07.08

Iwein van Meldert en Daniel van Bouchout, ridders, vidimeren de oorkonden d.d. 1286.04.22 en 1303.04.28 inzake het patronaatsrecht van Babiloniënbroek.

Image nr. 1303.01.06

Albert, ridder, heer van Herpen, verkoopt aan abt en convent van Berne acht bunder land bij de uithof van de abdij te Gaal en 22 bunder bij de uithof te Moen tegen een voorlijf van 100 pond en een jaarlijkse erfcijns van respectievelijk zestien schelling en vier schelling zwarte Tournoois, te betalen te Herpen.

Image nr. 1300.04.29

Willem II van Horn, heer van Altena, maakt de voorwaarden bekend van de verzoening tussen hem en Jan van Rijswijk, diens zoon Jan, familie en vrienden, waarbij Jan en zijn broers en zussen hem de halve tiend teruggeven en Jan het gerecht van Rijswijk tot tien schelling van Willem in leen ontvangt, alsmede zijn huis en hof en zestien morgen land van hem in leen houdt.

Image nr. 1298.07.01

Het kapittel van Sint-Pieter te Utrecht verklaart dat Jan, oudste zoon en erfgenaam van wijlen ridder Jan van der Dussen, enige tienden aan de Alm, te Herradswerde en in de polder Hokenesse in erfpacht houdt.

Image nr. 1297.07.18

Schepenen van Zaltbommel oorkonden dat Albert, zoon van heer Remboud van Varik, aan Engelbert en Jan van Hedikhuizen, broers, drie stukken land met een omvang van vier Hollandse morgen voor 100 pond heeft verkocht in het rechtsgebied van Well, grenzend aan het land van Gijsbert van Malsen, ridder.

Image nr. 1295.01.25

Jan I, heer van Cuijk, verklaart ontvangen te hebben van Gillis van Berg, ridder, eertijds drossaard van Brabant, namens Jan II, hertog van Brabant, 2000 pond Leuvens als aflossing van de schuld van Jan I, hertog van Brabant.

Image nr. 1294.10.18

Hendrik, pastoor van Cuijk, Peter, pastoor van Beugen, Hendrik, pastoor van Boxmeer, en Arnoud, pastoor van Sambeek, stemmen in met de schenking van de novale tienden van hun parochiekerken door Jan I, heer van Cuijk, ridder, d.d. 15 oktober 1294, waarbij de ene helft aan hen en de andere aan het Sint-Catharinagasthuis te Grave toekomt onder betaling aan ieder van hen van een jaarlijkse recognitiecijns van een sterling, en vragen goedkeuring en bevestiging van deze regeling aan hun prelaten en superieuren.

Image nr. 1294.10.15

Jan I, heer van Cuijk, ridder, draagt aan de pastoors van Cuijk, Beugen, Boxmeer en Sambeek en aan het Sint-Catharinagasthuis te Grave elk de helft van de novale tienden van Cuijk, Beugen, Boxmeer en Sambeek over, op voorwaarde dat het gasthuis jaarlijks aan ieder van de genoemde pastoors een sterling schenkt.

Image nr. 1293.12.31(na 1291.00.00)

Schout, schepenen en gemeente van Leiden delen aan Jan, heer van Heusden, ridder, de toltarieven mee die de Leidse kooplieden vanouds verschuldigd zijn bij de tol van Heusden en verzoeken hem die te handhaven.