U bent hier: Home Database Oorkonden

Lijstweergave

Totaal 5 oorkonden
1200

Dirk VII en Aleid, graaf en gravin van Holland, schenken aan de abdij van Berne een jaargeld van twee mark uit hun inkomsten te Dordrecht, waarvan de ene helft bestemd is voor de memorie van wijlen Floris III, graaf van Holland, en de andere voor de aankoop van hosties en wijn ten behoeve van de dagelijkse mis tot eigen zielenheil.

1303 juni 24

Aleid, gravin van Wittgenstein en vrouwe van Heusden, beleent haar zoon Jan, heer van Drongelen, met het goed dat zij geërfd heeft van haar man (Jan, heer van Heusden) en twee kinderen, te verzoeken aan de hof van Heusden. (Deperditum)

1303 juni 25

Jan, heer van Drongelen, schenkt aan zijn moeder (Aleid, gravin van Wittgenstein en vrouwe van Heusden) voor de schepenen van Heusden uit zijn goederen een jaarlijkse lijftocht van dertig pond Tournoois. (Deperditum)

1306 juni 15

Willem III, graaf van Holland, vidimeert de oorkonden d.d. 1200, 1241 december 27 en 1222 februari 4-1234 juli 19, van Dirk VII en Aleid, graaf en gravin van Holland, Willem II, graaf van Holland, en Floris IV, graaf van Holland, verleend aan de abdij van Berne en bepaalt dat de abdij bij het innen van de cijns te Dordrecht zes kalfshuiden zal aanbieden voor zijn valkeniers.

1311 oktober 13

Hugo van Zottegem en zijn echtgenote Beatrix van Putten, burggraaf en -gravin van Gent, beloven de toedeling van de inkomsten door Nicolaas en Aleid, heer en vrouwe van Putten en Strijen, aan hun dochters Oda en Aleid van kracht te houden, conform de oorkonde d.d. 1311 september 29, medebezegeld door Willem III, graaf van Holland.


Document acties